8 oförglömliga saker vi saknar från den linjära tv:ns guldålder

I veckan fyllde TV4 30 år, och det har inte gått obemärkt förbi. Kanalen har firat med nostalgi-bonanza veckan lång. Eller så har det gjort just det, med tanke på hur linjär tv i dag är ett marginaliserat fenomen jämfört med dagens streaming- och on demand-tjänster. Oavsett så har det satt fingret på en öm punkt: Man saknar tv-tablåns varma famn.

När Tv4 kom på 90-talet innebar det en brytpunkt i den svenska tv-historien och blev startskottet på den linjära tv:ns guldålder. En fredagskväll på 90-talet var det möjligt att zappa runt (verb-nostalgi!) och se Blur spela en låt om heroinmissbruk på Tv4:s Sen Kväll med Luuk, samtidigt som det rycktes i baguetter i SVT:s Expedition Robinson. Högt och lågt!

Av den anledningen har Café tagit fram en rad nostalgiska ögonblick från den linjära tv:ns zenit. Håll till godo!

Gladiatorerna (när det fortfarande var nytt och fräscht)
Vad mer kan man begära av en lördagskväll än de eviga parhästarna Gunde Svan och Agneta Sjödin i högform, en uppjagad Robert Perlskog i kommentatorsboxen, gladiatorer i lite för tajta trikåer som gjorde slarvsylta av kaxiga utmanare i gatloppet och dramatiken i hinderbanan? Och då har vi inte ens gått in på Dag ”Daggen” Olssons existens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *